«Οι ψαράδες μας στα σύνορα ξέρουν βέβαια ότι δεν κινδυνεύει η εθνική μας ανεξαρτησία από τις τουρκικές ψαρόβαρκες. Κινδυνεύουν όμως τα ψάρια μας – το βιος τους δηλαδή – και η αξιοπρέπειά μας»

Στα ακριτικά νησιά μας, στο Αγαθονήσι, στη Λέρο, στους Αρκιούς, στην Πάτμο, στο Φαρμακονήσι οι ψαράδες μας βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ένα «άνισο ακήρυχτο πόλεμο». Αντίπαλοι οι Τούρκοι αλιείς που μπαίνουν με τεράστιες μηχανότρατες παράνομα στα ελληνικά ύδατα και «σκουπίζουν» τον βυθό. Ψαράδες και κάτοικοι ζητούν από το Λιμενικό μια σταθερή αποτρεπτική συμπεριφορά απέναντι στην προκλητική δραστηριότητα των Τούρκων ψαράδων.

Οι ψαράδες μας στα σύνορα ξέρουν βέβαια ότι δεν κινδυνεύει η εθνική μας ανεξαρτησία από τις τουρκικές ψαρόβαρκες. Κινδυνεύουν όμως τα ψάρια μας – το βιος τους δηλαδή – και η αξιοπρέπειά μας. Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Και όλα αυτά ακόμη και σε εποχές που τα αντίστοιχα μεγάλα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς, με δυσκολία επιβιώνουν, αφού κάθε μέρα τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται. Ανάλογες καταγγελίες με αυτές των ψαράδων μας, έχει κάνει και το «Αρχιπέλαγος» που εδώ και μια δεκαετία με τα σκάφη του «οργώνει» την Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφει και προστατεύει τα θαλάσσια οικοσυστήματα.