“Ο Αντώνης Τρίτσης ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για το άνοιγμα των ακτών στο κοινό. Με το νόμο που έφερε το 1983 προβλέπεται να υπάρχει κάθε 300 μέτρα ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα και να μην υπάρχει περίφραξη σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή”

Τη δεκαετία του ’90, είχε κάνει θραύση μια γελοιογραφία: μια οικογένεια, αναζητώντας εναγωνίως πρόσβαση για την ακτή, μέσα από παράνομα κτίσματα και μάντρες, φώναζε: «ανοίχτε δίοδο προς τον αιγιαλό κατ’ εφαρμογή του νόμου Τρίτση»! Η απάντηση του οικοπεδούχου ήταν αποκαρδιωτική: «Ο Τρίτσης πέθανε..!». Δυστυχώς, τα ίδια ακριβώς θα μπορούσαν να συμβούν και σήμερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Αντώνης Τρίτσης ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για το άνοιγμα των ακτών στο κοινό. Με το νόμο που έφερε το 1983 προβλέπεται να υπάρχει κάθε 300 μέτρα ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα, να μην υπάρχει περίφραξη σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή, αλλά και η αύξηση του μέγιστου πλάτους της παραλίας στα 50 μέτρα. Οι παράνομες περιφράξεις και τα αυθαίρετα κτίσματα έπρεπε να κατεδαφιστούν. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν συνέβη. Ακόμη και σήμερα μόνο το 20% του αιγιαλού της χώρας είναι οριοθετημένο.

Ο νόμος Τρίτση όμως ισχύει και πρέπει να εφαρμοστεί. Και το Δημόσιο να διαχειριστεί δίκαια τις παραλίες και υπέρ όλων των πολιτών. Να πάψει να είναι περιπέτεια για «κομάντο» η πρόσβαση προς την παραλία, τον αιγιαλό, τη θάλασσα.