“Το 2001 η Πορτογαλία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που αποποινικοποίησε τη μικροκατοχή και τη χρήση. Σε λίγα χρόνια τα νοσοκομεία άδειασαν από ναρκομανείς, οι φυλακές το ίδιο. Όσοι πιάνονταν, έδιναν λόγο σε ένα “πάνελ αποτροπής” και πήγαιναν σε προγράμματα απεξάρτησης.”

Κάντο όπως η Πορτογαλία! Τη δεκαετία του ’80, 1 στους 100 Πορτογάλους έπαιρνε ηρωίνη, η χρήση γινόταν στον δρόμο, η εγκληματικότητα είχε φτάσει τα ύψη, ενώ το AIDS και η ηπατίτιδα θέριζαν. Σήμερα, όμως, η χρήση των ναρκωτικών έχει μειωθεί εντυπωσιακά, όπως και οι θάνατοι από αυτά αλλά και το AIDS. Ενώ το 2000 υπήρχαν 104 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το 2015 μειώθηκαν σε 4! Το 2001 η Πορτογαλία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που αποποινικοποίησε τη μικροκατοχή και τη χρήση. Σε λίγα χρόνια τα νοσοκομεία άδειασαν από ναρκομανείς, οι φυλακές το ίδιο. Όσοι πιάνονταν, έδιναν λόγο σε ένα “πάνελ αποτροπής” και πήγαιναν σε προγράμματα απεξάρτησης.

Στο Ποτάμι, αγωνιζόμαστε προκειμένου οι χρήστες να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες και όχι ως «καημένα παιδιά» στην καλύτερη των περιπτώσεων και «εγκληματίες» στη χειρότερη. Πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ χρηστών και εμπόρων ουσιών. Πρόσβαση σε θεραπεία με υποκατάστατα για όσους το επιθυμούν και επέκταση της λειτουργίας προγραμμάτων υποκατάστασης στα καταστήματα κράτησης. Επαναλειτουργία του σταθμού ιατρικώς επιτηρούμενης/εποπτευόμενης χρήσης ΟΔΥΣΣΕΑΣ έτσι ώστε οι χρήστες ουσιών να κάνουν χρήση κάτω από ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες. Τέτοια κέντρα λειτουργούν σε Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Καναδά, Πορτογαλία, Γαλλία, Αυστρία και Αυστραλία.