“Να ελαφρυνθούν από δυσβάστακτα φορολογικά βάρη κυρίως οι μεσαίοι ιδιοκτήτες και το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του από την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς κατοικίας”
Το Ποτάμι στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2015 είχε ζητήσει την εκπόνηση σχεδίου, με την συμμετοχή δημάρχων και περιφερειαρχών, ώστε να γίνει η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Και να αντικαταστήσει έτσι την κρατική χρηματοδότηση.
Οι τοπικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα τις πραγματικές αξίες κάθε περιοχής.  Οι αποφάσεις για τους συντελεστές πρέπει λοιπόν να λαμβάνονται στα δημοτικά συμβούλια και όχι σε κάποιο υπουργικό γραφείο στην Αθήνα.
Παράλληλα, προτείναμε την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 1 δισ. ευρώ (περίπου κατά το 1/3 δηλαδή). Στόχος είναι να ελαφρυνθούν από δυσβάστακτα φορολογικά βάρη κυρίως οι μεσαίοι ιδιοκτήτες και το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του από την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς κατοικίας. Επιπλέον θα μειωθούν οι αδικίες, αφού σε τοπικό επίπεδο θα είναι όλα γνωστά και οι δήμαρχοι θα δίνουν λόγο στους δημότες τους για τη φορολόγηση κάθε ακινήτου.
Η θέση αυτή κερδίζει έδαφος και ήδη την αντιγράφουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις.