“Θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Η άρση ασυλίας των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο.”

Όποτε ξεσπά κάποιο σκάνδαλο, όλοι θυμούνται ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί (μη) ευθύνης υπουργών. Στο Ποτάμι λέμε από την πρώτη ημέρα ότι οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους. Οι βουλευτές πρέπει να δίνουν λόγο στα ποινικά και αστικά δικαστήρια και να μην καλύπτονται πίσω από την ασυλία. Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μην αποφαίνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί για την αθωότητα τους ή για την ενοχή των αντιπάλων τους. Το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Επίσης, προτείνουμε η άρση ασυλίας των Βουλευτών να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Και την ίδια στιγμή οι εικόνες δημοσιογράφων στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας ύστερα από μήνυση υπουργού αποτελούν ντροπή για το δικαιικό σύστημα και τον πολιτικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας. Το Ποτάμι κατέθεσε τροπολογία ώστε «τα εγκλήματα κατά της τιμής που τελούνται δια του Τύπου ή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ή μέσω διαδικτύου και γενικά κάθε άλλου σύγχρονου μέσου διάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων» να μην δικάζονται ως αυτόφωρα. Έτσι θα εναρμονιστεί η νομοθεσία με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.